Drupal vs Joomla and Others

Posted by Stanislav Nedelchev on Wed, 05/14/2008 - 14:01

В един момент реших да проверя какво мислят хората за Drupal, Joomla и другите системи за управление на съдържание. Оказа се че в доста неща сме на едно мнение.
Започвам с плюсовете на Drupal.
Много добре оптимизиран за търсещите машини а с няколко допълнителни модула просто става перфектен.Потърсете в google ключовата дума views странно защо излиза модул за drupal на първо място :)
В Joomla се искат допълнителни модули доста от които са платени.
Много добра поддръжка на многоезичност.
Могат да се задават всякакви права на потребите и групи.
В Drupal можем да създаваме колкото искаме категории и под-категории.
Всеки един аспект на темите може да се контролира.
Елегантен начин да се контролира цялата система с помощта на hooks, без да се променя и ред от ядрото на системата.
Системата доста прилича на лего. Малки модули, които се допълват и взаимодействат.
И много лесно можете да промените модул на друг човек като просто напишете ваш който да промени това,което искате. Няма да ви се налага дори да променяте оригиналният модул.
Какви са минусите.
Странен администраторски панел не ти грабва окото веднага.
Липсват добри темплейти(шаблони).
Понякога е трудно да намерите необходимата информация на сайта, както и кой модул ще ви свърши работа.
Изисква се време да осмислите как е организирана системата и каква съвкупност от модули може да ви свърши работата. Не много добра маркетингова политика за популяризиране на системата.
Много хора които нямат много познания се отказват след инсталацията преди още да са видели потенциала на системата защото им се струва не много лесна аз употреба както примерно Joomla.
Няколко думи и за Joomla.
За Joomla не мога да пиша много нямам много голям опит с тази система.
Но мога да кажа това, което не ми хареса в нея. На пръв поглед ти грабва окото с лесен и приятен интерфейс. Има много теми и модули което е чудесно но доста от по-сериозните модули са платени. Нещата около модулите са организирани, че примерно един голям модул прави всичко.
Примерно модул за недвижими имоти. И ако трябва да го модифицирате започва да става интересно.
Както и примерно да махнете таблиците от темплейта(шаблона) си.
Но от това,което прочетох от мненията на хора с по големи сайтове колкото по голям става сайта и колкото повече неща трябва да се до направят толкова по големи стават пречките в Joomla.
Но пък за сметка на това Joomla има доста голяма популярност в България е сериозна общност.

Ето и малко линкове на други мнения по въпроса.

Защо IBM избраха Drupal пред останалите.
Why IBM choose Drupal
Едно друго безпристрастно сравнение.
Joomla and drupal which one is right for you?
Drupal vs Joomla
Ето и мнения от форумите.
Ot foruma na drupal
Ot foruma na joomla

Don't change overwrite !!!

Let make Drupal Rock.

Comments

4 години сайтът ми беше на Джумла и такива ядове берях постоянно! Много компоненти и модули са в състояние да прецакат абсолютно цялата система, а интересното е, че това винаги изненадва Джумла гурутата :) В момента с помощта на един приятел сменяме CSM-a на Drupal. Леко съм уплашена, гледайки непознатия и странен администраторски панел. По-скоро съм ужасена! Ще трябва да мине доста време докато вляза в час, но се страхувам, че няма да успея. Иначе ужасно ми харесва начина, по който работи - толкова е лек, няма засечки, няма FATAL ERROR на всяка стъпка... Не знам защо битува мнение, че няма много възможности от гл.т. на темплейтите - успях да си намеря точно такъв, какъвто исках, даже от темплейтите на Джумла така и не намерих толкова точно отговарящ на изискванията ми.
Да кажа и още нещо - за трансфера на съдържанието от Джумла към Друпал - нямаше никакъв проблем базата да се импортне. Всичко се пренесе - всички материали (статични и динамични), както и всички потребители. Единственият проблем е, че потребителите ще трябва да дават заявка за нова парола, но това да е грижата.
Всъщност не съм съгласна с твърдението, което често срещам, че Джумла била подходяща за начинаещи. Един спек и трябва да търсиш някой, който е наясно с php, mysql и т.н. От начинаещ доста проблеми не могат да се оправят.

Joomla е за начинаещи дотолкова доколкото интерфейсът е лесен за употреба и по красив. Много е популярна като система в България има доста модули и теми. При това доста по-красиви теми било те платени или безплатни.
Това, което на мен най-много ми харесва в Друпал е hooks как модулите взаимно се допълват. А не един модул да прави една камара неща и ако искаш да го промениш да трябва да бъркаш в него. И след това при ъпдейт да имаш една камара проблеми. В Друпал можеш да промениш и надградиш модул с твой модул, без да се налага да променяш оригиналния модул същото се отнася за ядрото и темите.

А какво е мнението ви за Друпал срещу Уърдпрес, като системи?
Аз съм на wordpress.com и искам да мина на собствен хостинг, за да мога да изградя портал с няколко услуги - новини, форум, магазин, малки обяви и запознанства - в субдомейни, така че авторите да пишат на едно място и потребителите с един логин да могат да ползват всички услуги.
Изтеглих си и aquia drupal с TNT тема, разни модули и си играя, но все излиза блоги като WP.
Искам да мога да разполагам съдържанието си както в Panels, но нещо не става както го искам - отстрани все седят сайдбаровете. Интерфейсът наистина е стряскащ и объркващ - като и поддръжката по форумите. Преравя се куп плява, докато излезе .. сено.
Във WP е по-просто, таксономията там е също на ниво - и по разбираема. Плъгините и джаджите са ясни и долу-горе добре документирани, и също като друпал има 10 най-добри това, 5 без които не можем и т.н. Администрацията е ясна, правата са ясни, блоковете, където се разполага съдържанието са интуитивни - авторите пишат, сътрудниците модерират, потребителите допълват стойността на съдържанието, администратора си гледа кефа, а не се рови в РНР документация. Как да се направи обаче портал от блог система?
Друпал също на пръв поглед си е блогче, само че по гъвкава, ако си на ти с РНР, а аз не съм. Дано в 7 се пооправят нещата, но като сравнявам поддръжката - едва ли. Все ще си е за извънземните. А и едва ли масово ще го има на споделен хостинг. А аз харесвам суперхостинг.бг. Абе има хляб в друпал, но ако си РНР enlightened - а ако си - ще правиш пари от писане на софтуер, не от градеж на шарени екрани.. може би?!
Тези дни се замислям за платена СМS- мноо добро впечатление ми прави Вивво - Дневник и Капитал са на него. Суперелегантност за 500 лв.
Какво е вашето мнение? Прегледах уроците наоколо - и петокласник вече може да инсталира СУС. Въпросът е какво се прави после - и уроците ви са прелест в тая посока.
Митко moite500 на mail bg

Дразня се от капча. Akismet Е железен

Опита ми с wordpress е ограничен но познавам хора които са го ползвали по серионзо.
И мнението им е че WP е като да си забъркаш яйца сравнение с друпал.
Сигурен съм че могат да се направят много неща с него и се работи по-лесно.
Но спред мен колкото по голям е проекта и изисква повече мащабируемост толкова по лесно ще бъде ако основата е друпал.
Да наистина ако няма модул който да ти свърши работа трябва да се напише нов.
Или да си направиш тема която да ти харесва или пък да допишеш накой модул.
Но това са нормални неща и съм сигурен че и в дугите системи едва ли модулите винаги правят точно това което ни се иска.
Според мен ако 1овек схване идеята как е устроен друпал и как работи.
Не след дълго няма да иска да ползва друго.
Препоръчвам ти да изгледаш уроците на drupaldojo.com
Това беше мястото от където аз разбрах и харесах друпал като система.

Май и аз ше трябва да сложа по сериозен спам филтър че се навъдиха ботове които прескачат капчата
Поздрави

Предлагам на всички уебмастъри да изтегля книга за SEO

Оптимизация, външен и vnutrennyayu , как да се насърчи връзките и много, много повече .

Тя ще бъде полезна не само за начинаещи, но и за професионалисти
http://depositfiles.com/files/zzmv8z0h4

Всеки работи на това с което свикне и това което му помага вместу да му пречи. Друпал е по-труден за свикване от WP и това е причината да се ползва от 1% от хората които правят сайтове. А за SEO оптимизация на търсачки няма значение каква CMS ползваш.

Add new comment