FreeNAS

Posted by Stanislav Nedelchev on Thu, 06/10/2010 - 14:42

Freenas какво представлява.
Няколко думи за този чудесен продукт.

Freenas най общо казано е дисково пространство достъпно по мрежата NAS - Network-attached storage
Но всъщност той е много повече.
Поддържат се почти всички по разпространени типове RAID масиви (0,1,5).
Много полезно е също , че има и поддръжка на ZFS.
ZFS e най новото творение на Sunmicrosystem.По техни думи новата файлове система трябва да промени начина по който мислим за файловата система.И наистина в тази файлова система има ужасно много нововъведения. Мога да ви посъветвам да ползвате именно нея ако решите да ползвате Freenas.Въпреки че към момента за
FreeBSD версия 7 кода се счита за експериментален. В момента има 2 добри проекта базирани на свободен софтуер и единия е Freenas.А другият е
Openfiler който е базиран на Линукс. Тук е важно да се отбележи , че скоро няма да има поддръжка на ZFS в Openfiler заради проблеми с лицензите.Freenas няма този проблем защото e базиран на FreeBSD. Наскоро пробвах openfiler и не ми хареса управлението му и като цяло начина на работа с него. Интересно е да се отбележи че един от създателите на FreeNas направи друг проект базиран на Linux - OpenMediaVault , който изглежда обещаващо но за момента не е публично достъпен.
А от скоро с FreeNas се зае фирмата която стои зад PC BSD - iXsystems . Те обещават да направят много полезни промени и още по-добра поддръжка на ZFS.
Така изглежда Freenas след като е успешно инсталиран.

Има информация за използваното място , паметта , процесора дали RAID масива е ONLINE.
Тоест дали няма изгорял диск или има някакъв проблем със структурата на масива.
Управление на дисковете:
Така изглеждат добавените вече дискове. Има информация за размера файловата система и дали диска е включен.

Така изглежда добавянето на нов диск.

Много полезен е таба SMART. Ако диска поддържа смарт и го активирате ще получавате много полезна информация за това какво е състоянието на дисковете.
Повечето съвременни дискове поддържат S.M.A.R.T.

В репорта можете да настроите да получавате по емайл с информация за работата на дисковете. И много лесно може да се открие, че диска има лоши сектори например.
Форматиране на диск.
Тук избираме диска , който искаме да форматираме и задаваме подходяща файлова система.


Добавяне на софтуерен раид. След като сме добавили дискове и сме ги форматирали с подходяща файлова система.
Можем да добавим и раид масив.Имайте предвид , че да добавите такъв райд масив е нужно да сте форматирали дисковете като сте избрали software raid. И командите с които се управлява този масив през конзола са различни от тези за ZFS.
Управление на такъв тип масив през конзолата има в ръководството на FreeBSD.
http://www.freebsd.org/doc/en/books/handbook/geom.html
http://www.freebsd.org/doc/en/books/handbook/vinum-vinum.html

Как изглежда ZFS. Идеята на ZFS е че се създава един Pool (басейн) И от него могат да се правят различни Datasets. Които могат да имат различни настройки. Например да бъде компресиран да има user quota. Интересното при ZFS е че може да се направи raidZ с различни по големина дискове. Raidz много прилича на типичния Raid5.
С ZFS можете да създадете RAIDZ , RAIDZ-2 и RAIDZ-3. Най съществената разлика межди тези видове масиви е в броя на дисковте който могат да изгорят преди да загубите данни.Също така можете да добавите диск , който да го обявите кате резервен. И системата веднага ще замени изгорелия диск с резервния дори без да разберете.
Също така тази файлова система има self heal. Което ще рече че не е нужно да и се пуска checkdisk. Освен това тя на практика почти няма ограничения или поне потдържа такива обеми , че на практика скоро няма да бъдат достигнати.
ZFS е комбинация от Файлова Система и система за управление на томове (Logical Volume Manager
)

След като сте настроили раид масива който желаете. Можете да включите услугите които искате да ползвате.Ето списък с услуги които се поддуржат от Freenas.

Освен това Freenas поддържа VLAN и LAGG (Link aggregation and failover) Което означава че можете да обедините 2 мрежови карти от по 100MBs и да получите 200Mbs капацитет.
Или пък да започне да ползва втория интерфейс ако първият отпадне.

Също така има и вграден firewall скойто може да забраните достъпа до определени портове от някое IP във вашата мрежа например.

Няколко думи и за управлението на потребители. Потребителите могат да се въведат на ръка. Както и да бъдат взети от Windows Аctive Directory или LDAP.

Добавяне на windows share:

В този екран се избира дали потребителите ще са локално въведени ли ще бъдат взети от друга система например домайн контролер. Някой специфични настройки на самба сървъра.И в табчето shares след това си добавяте директорията която искате да споделите.
Сега да кажем и няколко думи за статистиката и логовете.
Freenas има статистика за натоварването в реално време.

Статус на дисковете и тяхната температура.

Ето и как изглежда лог системата на Freenas .

На всички които са решили да си направят дисков масив по мрежата с който да са сигурни че данните са им защитени с raid масив. И искат да могат по най-различни протоколи да да се свързват към този дисков масив. Било то по нормална windows мрежа, FTP,Rsync или някоя от другите услуги които се поддържат от Freenas.
Мога смело да им препоръчам Freenas.


Едно важно уточнение:
Данните в RAID масив са защитени от отказ на дисково устройство.Което принципно най често се случва заради въртящите механичните части в дисковте, прекомерно натоварване , използване в неподходяща среда (прегряване) и т.н
Добре е ако смятате , че масива ще има голямо натоварване да изберете дискове (Raid Edition) или да заложите на значително по-скъпите SCSI дискове.
Но този масив няма да може да ви помогне ако вие сам си изтриете данните.
Затова се правят отделни архиви, които да не могат лесно да бъдат изтрити.

Tags: 

Comments

Много неграмотно написано! Никаква идея нямаш за нещата.

И защо нямам никаква идея за нещата.

Много? Неграмотно?
Братле, ти или пиеш Много или си социопат.
Кат' си толко' добър - напиши нещо по-добро.

На автора - благодаря.
И за труда и за запознаването с основните факти.

Мерсаж :)

Като цяло нещата са запазени.
Но най-важното е поддръжката на най новата версия на ZFS.
Важен момент е , че може да се задава SSD диск като кеширащ на басейна за да се ускори производителността на по бавните SATA дискове примерно.
И това , че са преминали на python и django за web интерфейса.
Също така важен момент е , че в CLI командите се отразяват и в web интерфейса.
Докато в старата весрия може да си счупиш масива в конзолата и web интерфейса изобщо няма да разбере какво става.

Браво! Много полезна статия!

Има ли в БГ някъде форум или... къде мога да си задам въпросите?

Имам проблем със шеринга.. по-скоро с правата за достъп...

Опасявам се , че на този етап от потребителския интерфейс можеш само да укажеш дали даден потребител има достъп или не и дали споделената папка е само за четене.
Няма кой знае каква възможност за по-сериозно определяна на права.
Можеш да ограничаваш и по хост но мисля , че единственото място където можеш да опиташ да постигнеш повече е Auxiliary parameters

Всъщност май правата може да си ги зададеш директно от конзола.

За дадена папка (юзер или група или и двете) и за файл същото...

Оправих се с това въпреки, че още не съм ги сетнал, че сега се боря с Райд 5 при 4Х1ТБ WD Black серията и отделно да подкарам всички сървиси които ме вълнуват което се оказа голяма играчка.. интересното е, че тъй като FreeNAS е под FreeBSD то май ще може да се инсталира едно BSD и отгоре просто да му се монтира FreeNAS-a само дето още незнам как може да стане номера :)

josifbg - форум на български специално за freenas не знам дали има.
В моя блог няма форум защото почти никой няма да пише в него :) .
Но можеш да си зададеш въпроса като коментар и ще се опирам да ти отговоря.
Все пак мога да пусна форум ако много държиш да бъде тема във форум а не просто коментар.

Да може би си прав, че май няма кой да пише в този форум, но би било много по удобно защото когато някой отговори на коментар или питане поне ще знам а не да проверявам от време на време :)

Ако имаш скайп би било чудно :)

Досега не ми се е налагало да дискутирам тема с коментари в моя блог.
Но мисля , че знам как може да се реши проблема без форум.
Ако човек може да се абонира за дадена статия да получи емайл ако тя е променена или има нов коментар.

Здравей,
на мен статията ми хареса, но ... имам един въпрос. Знаеш ли дали може ли да се пусне FTPS? Поразрових се и видях че не е проблем да се пусне SFTP, но за "FTP over SSL" не можах да открия.

Когато активираш FTP услугата има checkbox
Enable TLS/SSL connections
След като го маркираш излизат полета в които да сложиш сертификата.
Надявам се това да помогне.
За протокола. SFTP e FTP върху SSH а FTPS е FTP върху SSL
Очевидно ти имаш някакви различни изисквания а не само криптиране на връзката.

Много ти благодаря за изчерпателния отговор.
Не нямам други изисквания, но в момента ползваме такава връзка и ако искам да заменя съществуващия сървър, то новия също ще трябва да също да я потдържа.
Ако не ти губя много времето бих искал да те попитам още нещо:
В момента имаме 2 FTP сървъра - FTPS и SFTP, това се налага защото някой от клиентите ни могат използват единия, някой другия. Реализирано е като са инсталирани FileZilla и FreeFTPd на едно PC с Windows, идеята ми е да разтоваря това PC като направя отделен FileServer. Знаеш ли мога ли да пусна тези 2 услуги да работят паралелно на един FreeNAS сървър.

Add new comment

Refresh Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.