It's all about Gentoo - другата ми голяма страст :)

Posted by Stanislav Nedelchev on Sat, 04/19/2008 - 14:20

Какво е Gentoo?
Gentoo е свободна операционна система, базирана на Linux и FreeBSD ядро, която автоматично може да бъде оптимизирана и настроена за почти всяко приложение или задача. Неограничените възможности за настройка (конфигуриране), нейната производителност и общността от първокласни потребители и програмисти са запазенa марка на Gentoo. Благодарение на Portage технологията, Gentoo лесно може да се превърне в перфектно защитен сървър, машина за програмиране, професионална настолна, игрова машина или нещо друго – в зависимост от Вашите нужди. Заради нейната почти безкрайна адаптивност, ние наричаме Gentoo метадистрибуция.
Какво е Portage?
Portage е сърцето на Gentoo, то изпълнява много ключови функции. Като за начало, Portage е Gentoo система за обновяване на приложения. За да имате винаги най-новия софтуер за Gentoo, просто напишете командата: emerge -–sync. Тази команда казва на Portage системата да обнови Вашето локално “Portage” дърво през интернет. То съдържа пълната колекция от скриптове, които могат да бъдат използвани от Portage, за да създаде и инсталира най-новите Gentoo пакети. В момента в нашето Portage дърво има повече от 10 000 пакета, като наличните постоянно се обновяват, а и непрекъснато се добавят нови. Portage е също така система за изграждане и инсталиране на пакети. Ако искате да инсталирате пакет, просто въведете командата: emerge ‘името на пакета’. От този момент нататък Portage автоматично създава най-добрата възможна конфигурация, съобразена с Вашите изисквания и оптимизирана така, че всички възможни опции в пакета, които вие искате, да са активирани, а тези, които не искате, са дезактивирани. Portage системата се грижи винаги да имате инсталирани най-новите пакети. Това става с написване на командата: emerge -uD world – тази команда следи операционната система и обновява автоматично

Философия на Gentoo
Всеки потребител има работа, която трябва да свърши. Основната цел на Gentoo е да създава инструменти и системи, които позволяват на потребителите да работят максимално ефективно. Нашите инструменти са създадени така че, да доставят удоволствие при работа и да помагат на потребителите да оценят подобаващо възможностите предлагани от Линукс и общността за свободен софтуер, а също така и гъвкавостта на свободния софтуер. Това е възможно единствено когато инструментите са създадени по начин, който да отразява и реализира желанията на потребителя, като същевременно оставят отворени възможностите за добавяне на нови функционалности. Ако даден инструмент принуждава потребителя да прави нещата по определен начин, това означава, че този инструмент работи срещу потребителя, а не за него. Ние всички сме изпадали в ситуации в които дадени инструменти ни налагат начин на работа с който сме длъжни да се съобразяваме. Това противоречи на философията на Gentoo.
Казано с други думи – целта на Gentoo e да създава по-добри инструменти. Когато даден инструмент се справя добре със задачите си, вие дори не осъзнавате неговото присъствие, защото нито ви пречи, нито ви кара да прекъсвате работата си извънредно и да го настройвате. Т.е инструментите служат на потребителя, а не обратно.
Основна цел на Gentoo е да създава инструменти, максимално близки до идеалните. Инструменти, които могат да се приспособят към нуждите на много потребители с различни нужди.
Наслаждавате ли се на моменти в които откривате, че сте открили инструмент, който прави точно това, което очаквате от него. Не е ли прекрасно това чувство? Нашата мисия е да предизвикваме подобни усещания в максимален брой хора.

Даниел Робинс

Tags: 

Add new comment

Refresh Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.